top of page

Een goed ondernemingsplan dient meerdere doelen. Weet jij welke?

Waarom een ondernemingsplan laten schrijven belangrijk is


Het opstellen van een ondernemingsplan wordt vaak beschouwd als een essentiële stap bij het starten van een bedrijf. De waarde van een gedegen ondernemingsplan gaat echter veel verder dan enkel een formele vereiste. Een goed ondernemingsplan dient meerdere doelen en kan een cruciale rol spelen in verschillende aspecten van de bedrijfsvoering. Maar wat zijn die doelen precies? Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen waarom een ondernemingsplan zo belangrijk is.


Ondernemingsplan laten schrijven door Plannera

1. Notarissen vragen steeds vaker om een businessplan bij het oprichten van BVs


Bij het oprichten van een besloten vennootschap (BV) komt er veel kijken. Steeds vaker vragen notarissen om een gedetailleerd businessplan voordat ze akkoord gaan met de oprichting. Dit is niet zonder reden. Een businessplan geeft de notaris inzicht in de bedrijfsstructuur, de plannen en de haalbaarheid van het bedrijfsidee. Het zorgt ervoor dat de oprichting goed doordacht is en dat alle juridische aspecten correct zijn geregeld. Hierdoor kunnen toekomstige problemen worden voorkomen en wordt de basis gelegd voor een solide bedrijfsvoering.


2. Voor leningaanvragen bij geldverstrekkers


Een van de meest bekende redenen voor het opstellen van een ondernemingsplan is de aanvraag van een lening. Geldverstrekkers, zoals banken, willen een gedetailleerd inzicht in de financiële gezondheid en de toekomstige plannen van het bedrijf voordat ze bereid zijn een lening te verstrekken. Een goed opgesteld businessplan helpt hierbij door duidelijk te maken hoe de lening gebruikt zal worden, wat de verwachte inkomsten en uitgaven zijn, en hoe de terugbetaling zal plaatsvinden. Hoe gedetailleerder en realistischer het financiële plaatje, hoe groter de kans dat de lening wordt goedgekeurd.


3. Voor investeerders bij verkoop of uitgifte van aandelen


Wanneer een bedrijf op zoek is naar investeerders, bijvoorbeeld door aandelen uit te geven of een deel van het bedrijf te verkopen, is een ondernemingsplan onmisbaar. Investeerders willen precies weten waarin ze investeren en wat de potentiële risico's en voordelen zijn. Een duidelijk en gedetailleerd businessplan helpt om het vertrouwen van potentiële investeerders te winnen door hen een goed begrip te geven van de bedrijfsstrategie, de marktpositie, en de groeimogelijkheden. Het maakt het verschil tussen een succesvolle kapitaalwerving en een gemiste kans.


4. Voor makelaars en pandeigenaren bij het aangaan van een huurcontract


Na de coronapandemie zijn de eisen voor het aangaan van huurcontracten aanzienlijk strenger geworden. Makelaars en pandeigenaren willen meer zekerheid over de betrouwbaarheid van hun huurders, vooral als het gaat om commerciële panden. Een goed uitgewerkt ondernemingsplan kan helpen om deze zekerheid te bieden. Het toont aan dat het bedrijf solide en goed doordacht is, wat de kans vergroot dat de huur tijdig en volledig betaald zal worden. Dit is vooral belangrijk in tijden van economische onzekerheid, waar verhuurders extra voorzichtig zijn met het selecteren van hun huurders.


Conclusie


Een goed ondernemingsplan is dus veel meer dan een formaliteit; het is een veelzijdig instrument dat in verschillende situaties van onschatbare waarde kan zijn. Of het nu gaat om het oprichten van een BV, het aanvragen van een lening, het aantrekken van investeerders, of het afsluiten van een huurcontract, een gedetailleerd en goed doordacht businessplan is essentieel. Het biedt niet alleen inzicht en richting, maar ook vertrouwen en zekerheid aan alle betrokken partijen. Zorg ervoor dat jouw ondernemingsplan aan alle eisen voldoet en de basis legt voor een succesvolle toekomst. Mocht jij een ondernemingsplan laten schrijven, dan staan de experts van Plannera staan je graag bij!

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page