top of page

Hoe je een business idee tot leven brengt

Met deze stappen kan jij een bedrijf starten

  1. Welk probleem lost jouw bedrijf op? Voordat je er veel tijd en geld investeert, moet je even de tijd nemen om te evalueren waarom je een ondernemer wilt worden, maar vooral ook welk probleem jij met jouw onderneming wil oplossen.

  2. Versterk je bedrijfsidee. Denk na over hoe je het idee tot een succes kan maken. Voorziet je een bepaalde behoefte van een bestaande klantenkring? Hoe onderscheiden jouw vaardigheden, interesses en eerdere ervaringen jou van de concurrentie? Antwoorden op deze vragen op papier zetten zal je niet alleen motiveren, maar je ook voorbereiden op het schrijven van een businessplan

  3. Bekijk de concurrentie. Hoe origineel je bedrijfsidee ook lijkt, er is vast wel iemand anders die iets soortgelijks doet. Besteed tijd aan onderzoek naar je doelsector en de succespercentages. Kijk ook naar de concurrenten en, indien mogelijk, onderzoek potentiële klanten voor je toekomstige bedrijf om erachter te komen hoe je aan hun behoeften kunt voldoen.

  4. Test je idee uit. Doe een proef door je producten en diensten gratis aan te bieden aan een paar potentiële klanten in ruil voor hun eerlijke feedback. Dit zal je helpen bepalen wat werkt - en wat niet - voordat je het bedrijf daadwerkelijk lanceert. Dit soort informatie kan ook in je ondernemingsplan worden opgenomen.

  5. Maak een ondernemingsplan. Neem alles wat je tot nu toe hebt gedaan - het marktonderzoek, de redenen om je bedrijf te starten en de feedback van anderen - en maak er een ondernemingsplan van.

  6. Zorg voor financiering. Nu je een ondernemingsplan hebt, kun je je richten op de financiering van je bedrijf. Tenzij u het zelf financiert, moet u overwegen het aan vrienden en familie voor te leggen voor een mogelijke lening, online crowdfunding, het aanvragen van een kleine bedrijfssubsidie of het zoeken van investeerders.

  7. Zet het goed op. Voordat je begint met het aannemen van klanten, zorg ervoor dat je de juridische basiszaken op orde hebt. Kies een bedrijfsvorm, kies een naam en registreer je bedrijf bij de KvK. Afhankelijk van jouw werkterrein moet je misschien ook een vergunning, licentie, auteursrecht, handelsmerk of patent aanvragen.

  8. Ga aan de slag! De volgende stap is misschien wel de meest afschrikwekkende: klanten werven en hun verwachtingen overtreffen. Vraag tijdens het opstarten van je bedrijf om feedback van je klanten, zodat je jouw producten en diensten kunt blijven verbeteren. Leer van je fouten (want je zult er waarschijnlijk een paar maken) en probeer wendbaar te blijven. Je hebt veel werk verzet om zover te komen, maar er is altijd ruimte voor verbetering!


Comments


bottom of page