top of page

Waarom is het belangrijk voor ondernemers om een financieel plan te ontwikkelen?

Het voltooien van een financieel plan is de laatste stap in het schrijven van een ondernemingsplan. Het plan omvat een winst- en verliesrekening voor de komende drie tot vijf jaar en een kasstroomoverzicht. Soms wordt ook een balans opgenomen, evenals een break-even-analyse. Het financiële plan in het ondernemerschap is belangrijk, omdat het de financiële doelstellingen van het bedrijf vastlegt. Dat is niet de enige reden waarom het belangrijk is.


Haalbaarheid bepalen

Wanneer u overweegt een bedrijf te starten, gaat u ervan uit dat het succesvol zal zijn, maar veel ondernemers komen er na de lancering van het bedrijf achter dat succes ongrijpbaar kan zijn. Het opstellen van een ondernemingsplan met bijbehorend financieel plan is eigenlijk een haalbaarheidsstudie naar wat er nodig is om succesvol te zijn.


Als de middelen buiten je bereik liggen, je de ervaring niet hebt of de markt op dit moment te instabiel is, zal het financiële plan dat duidelijk maken. Misschien kom je erachter dat de prijs die jij voor de producten of diensten wilt vragen wezenlijk hoger is dan wat de concurrenten vragen. Of misschien is de prijs prima, maar zijn de productiekosten te hoog en wordt het moeilijk om winst te maken.


Financieringsbehoeften voorspellen

Voor het starten van een bedrijf is geld nodig. Het financiële prognoseplan laat zien hoeveel geld er nodig is en wanneer. Als je niet de vereiste financiering hebt om het bedrijf te starten, moet je misschien beginnen op de kleinere schaal die je financiering toelaat. Het financieel plan laat ook zien waar een tekort zal ontstaan. Pas de inkomsten- en uitgavenprognoses aan om het tekort te voorkomen of zorg ervoor dat je andere bronnen beschikbaar hebt, zoals je eigen spaargeld of een lening om een eventueel kastekort te dekken.


Financiering verkrijgen

Investeerders en geldschieters vragen het ondernemingsplan van de ondernemer te zien, inclusief het financiële plan met prognoses en aannames achter de prognose. Als het financiële plan onrealistisch is, een veelgemaakte fout bij ondernemers, zal de lening of investering uitblijven. Zorg ervoor dat je de ins en outs leert van het maken en lezen van balansen, inkomensoverzichten en kasstroomprognosesComentários


bottom of page